شنبه ۲۴ آذر ۱۴۰۳ |۱۲ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 14, 2024
تحول در علوم انسانی

حوزه/ عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه تصریح کرد: تاخیر در ایجاد تحول مطلوب در علوم انسانی مساله ای کشوری است که باید برای جبران این تاخیر ، اقدام کرد.

دکتر محمد فتحعلی خانی در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری «حوزه» با اشاره به ضرورت توجه ویژه به مقوله تحول در حوزه و نیز اسلامی سازی علوم انسانی اظهار داشت: تحول در حوزه از جمله مباحث مهم و کلیدی است که باید ملزومات دست یابی به آن را حتماً مورد توجه و عنایت قرار داد.

*نیاز به تدوین برنامه روشن و منسجم تحولی داریم

وی افزود: در حال حاضر آموزش علوم انسانی در حوزه وضعیت روشنی ندارد و باید سر و سامانی به آن داد و اگر چنانچه تحول با هدف گذاری توام باشد به خصوص در زمینه اسلامی سازی علوم انسانی، طبعاً در این خصوص نیازمند برنامه ای منسجم هستیم که باید تدوین گردد.

وی خاطرنشان کرد: بخشی از حوزویان که مستعد هستند می توانند با تحقیق و پژوهش و جهاد علمی موانع تحول در علوم انسانی را مرتفع سازند و بدین وسیله خدمتی ماندگار به اسلام و انقلاب انجام دهند.

*لزوم اتخاذ رویکرد هوشمندانه و تخصصی

این محقق و پژوهشگر حوزوی یادآور شد: ما استعدادها و ظرفیت های عظیمی در حوزه های علمیه داریم که گاهی احساس می شود نتوانسته ایم از آن ها به نحو مطلوب استفاده کنیم ، البته هیچ ضرورتی ندارد که همه حوزویان و نهادهای حوزوی اشتغال به علوم انسانی داشته باشند بلکه نیاز به رویکردی هوشمندانه و تخصصی در این باره کاملاً احساس می شود تا بتوانیم سریع تر و مطلوب تر به هدف برسیم.

*حمایت از محققان و پژوهشگران فراموش نشود

وی در این خصوص بر لزوم حمایت از محققان و پژوهشگران حوزوی تاکید کرد و افزود: آنچه لازم است این که باید طلاب مستعد و علاقه مند را اولاً به خوبی با علوم انسانی به صورت هدفمند آشنا کرد تا با تکیه بر ذخیره عظیم معارف و آموزه های اسلامی در راستای اسلامی سازی علوم انسانی کشور گام برداشت.

*باید به تولید ادبیات متناسب بپردازیم

دکتر فتحعلی خانی با بیان این که در ساحت علوم انسانی بحث از ایجاد تغییر نگرش نسبت به انسان ، اجتماع و اهداف انسان در اجتماع به میان می آید، گفت: باید این مقولات را به درستی شناسایی و ادبیات لازم را در این باره تولید کرد تا دیگران نیز همین مسایل را در معارف اسلامی عرضه کنند.

*گفتمان سازی نخبگانی؛ لازمه تحول در علوم انسانی

عضو هیئت علمی گروه فلسفه پژوهشگاه حوزه و دانشگاه ، ضرورت گفتمان سازی در جامعه نخبگانی و تلاش در این مسیر را متذکر شد و افزود: این که تحول در علوم انسانی به تاخیر اُفتاده ، این یک مشکل کشوری است و در سیاست های کلی که برای بحث تحول علوم انسانی در کشور رقم خورده تا به حالا ، اشکالی وجود دارد و آن هم این است که علوم انسانی را نمی توان صرفاً در مجامع علمی متحول کرد.

*مطالبه تغییر؛ پیش نیاز تولید جدید

وی همچنین در ادامه بیان داشت: باید توجه داشت که اساساً علوم انسانی و علوم اجتماعی همواره درگیر با مسایل عینی جامعه هستند و تا زمانی که مطالبه تغییر و تولید دانش متفاوت از سوی کاربران و بکارگیرندگان علوم انسانی و اجتماعی پدید نیاید ، علوم انسانی جدید تولیدش یا امکان ناپذیر است و یا این که به کندی پیش می رود.

فتحعلی خانی تاکید کرد: البته همان طور که عرض کردم این مشکل کلی کشور است ولی به هر حال در چارچوب مجامع علمی ، شورای تحول علوم انسانی تلاش می کند مقدمات تغییر را ایجاد کند، هرچند که در آن جا نیز ماموریت حوزه به صورت مستقل مورد شناسایی قرار نگرفته است.

*ظرفیت های بالقوه را به فعلیت برسانیم

وی افزود: ماموریت حوزه علمیه اگر به عنوان خود حوزه شناسایی شود، آن موقع می توان ظرفیت های حوزه را برای این هدف کلان به خوبی مورد بهره برداری قرار داد و خروجی های مطلوبی از آن گرفت.

عضو هیئت علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه با بیان این که باید از همه توان و ظرفیت ها به خوبی بهره بُرد، تصریح کرد: باید ظرفیت های موجود را به فعلیت رساند و مطالبه مناسبی در این باره از شورای تحول داشت تا بتوان به ثمرنشستن تلاش ها برای تحقق هدف مورد نظر را به نظاره نشست.

*فضای حوزه برای تحول، مطلوب شده است

وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان این که در سال های اخیر فضای خوبی در حوزه های علمیه در مسیر تحول در علوم انسانی ایجاد شده است، ابراز داشت: خوشبختانه بدنه حوزه و مسئولان و مدیران حوزه های علمیه به خوبی به این مساله واقف هستند که باید در خدمت اهداف نظام باشند و همان طور که مقام معظم رهبری نیز فرمودند حوزه مادر نظام است و نمی تواند نسبت به فرزند خود بی تفاوت یا کم تفاوت باشد.

*کارهای خوبی شروع شده اما...

این صاحب نظر در علوم انسانی کشور همچنین با تاکید بر این که می بایست همچنان به گفتمان سازی و مطالبه گری در بدنه حوزه در زمینه تحول و به خصوص علوم انسانی اهتمام ورزید، گفت: حقیقتاً در سال های اخیر در این باره گام های خوبی برداشته شده و تلاش های ارزنده ای از سوی مرکز مدیریت و شورای عالی حوزه های علمیه صورت گرفته اما واقعیت آن است که نباید به این میزان اکتفا کرد، بلکه می بایست با تلاش و همت مضاعف تر، بسترهای تحقق اسلامی سازی علوم انسانی را فراهم نمود.

*ضرورت تقویت تعامل و هم افزایی حوزه و دانشگاه

وی در خاتمه سخنان خود بیان داشت: نهادها و مراکزی چون پژوهشگاه حوزه و دانشگاه در سال های اخیر ، اهتمام ویژه ای در مسیر تحول در علوم انسانی برای رسیدن به هدف مورد نظر نظام اسلامی در این حیطه داشته اند اما بی شک تحقق این مهم منوط به تعامل و هم افزایی دوچندان همه مراکز حوزوی و دانشگاهی است که دغدغه اسلامی سازی علوم انسانی را دارند.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha